Onderhoud aan uw woning… wanneer en hoe?


Onderhoud aan uw woning… wanneer en hoe?

AMSTELVEEN - Ananda van den Aardweg is samen met Maarten van Egmond en Frank van den Aardweg eigenaar van Kasteelheer Groep Bouwkundig Adviesbureau en onder andere gespecialiseerd in bouwbegeleidingen en kwaliteitscontroles, technische beheer voor VvE’s, thermografisch onderzoek & advies en duurzaamheidstoepassingen.

Je beschikt over een prachtig pand, dat misschien wel een beschermd dorpsgezicht is of een (Rijks)monument. Er komt een moment dat ook dit gebouw onderhoud nodig heeft. Maar hoe pak je dat aan? Of je zit in het bestuur van een VvE en je bent je bewust dat ook jullie gemeenschappelijk gebouw onderhoud behoeft…

Veel eigenaren van panden en bestuurders van VvE’s hebben het onderhoud van gebouwen niet als corebusiness. Eigenaren genieten gewoon elke dag van hun woning en wonen met veel plezier. Maar wat als jouw pand onderhoud nodig heeft? Bel je dan de eerste beste aannemer of ga je eerst een plan maken wat wel en niet noodzakelijk is?

Regelmatig krijgen wij de vraag van woningeigenaren van bijvoorbeeld een monument in Amsterdam of Haarlem of wij ze kunnen begeleiden. Deze vorm van begeleiden kan zijn dat wij een Plan van Aanpak en een Werkomschrijving opstellen alsmede ook het contact leggen met monumentenzorg en met hen bespreken en bekijken wat er vanuit hun oogpunt kan en mag. Dit is vaak een intensief traject en vergt deskundigheid.

Het onderhouden van een monument is een secuur werk en vraagt kennis van de diverse (oude) bouwmaterialen. In sommige gevallen mag er alleen ‘lelijk’ worden gerepareerd in plaats van ‘mooi’ gerestaureerd. Dat is jammer, maar regels zijn regels. Wij doen in dat soort gevallen ons best ook de reparatie zo mooi mogelijk te laten uitvallen. In sommige gevallen is er een vergunning nodig. Ook dit is net even anders als een ‘gewone’ bouwaanvraag. Maar ook woongebouwen welke geen monument zijn vragen om goed gecoördineerd onderhoud.

Veel VvE’s beschikken wel over een MJOP (MeerJarenOnderhoudsPLan), maar daar houdt het dan vaak mee op. Onze ervaring is dat als een VvE diverse onderhoudswerkzaamheden kan combineren de VvE uiteindelijk minder geld hoeft uit te geven. Denk bijvoorbeeld aan de huur van steigermateriaal. Als de steiger er toch staat om schilderwerk uit te voeren, dan kan de steiger ook gelijk gebruikt worden voor andere werkzaamheden ondanks dat deze misschien nog niet voor dat moment gepland stonden.

Veel besturen van VvE’s vinden het dan ook prettig om het Technisch Beheer van het gebouw over te laten aan een professionele partij. Wij merken dat het uitbesteden van het Technisch Beheer ook steeds populairder wordt en ook steeds meer aandacht krijgt. Iedere woningeigenaar is tenslotte gebaat bij goed onderhoud van het gehele gebouw!

Ananda van den Aardweg

Wilt u een vraag stellen aan de specialisten van Kasteelheer Groep?
Mail dan naar info@kasteelheer.nl

 

/upload/22/2136/logo.png
Menu
Veenplaats 19 1182 JW  Amstelveen
020-2620318 info@kasteelheer.nl