Mooi oud is niet lelijk!


Mooi oud is niet lelijk!

Amstelveen - Kasteelheer Groep Bouwkundig Adviesbureau is onder andere gespecialiseerd in thermografisch onderzoek & advies, directievoering, (historische) bouwbegeleidingen, kwaliteitscontroles, duurzaamheidstoepassingen en Technische Beheer voor VvE’s.

U herkent het vast wel. U wandelt door een oude stad of plaats en ziet het ene na het andere mooie gebouw. Het een nog mooier dan het ander. U heeft zich toen ook weleens afgevraagd hoe deze gebouwen er toch zo proper, goed onderhouden en authentiek bij kunnen staan.

Het restauratie vak van met name oude, meestal monumentale panden is een vak apart.  Veel van de panden die u tegenkomt zijn in de loop der tijd dan ook in meer of mindere mate gerestaureerd. Vaak met oog voor detail, alsmede met het behoud van originele materialen en ver- en bewerkingsmethoden.

Als een te restaureren historisch pand geen gemeentelijk- of Rijksmonument is dan ligt het aan de interesses en waardering van de eigenaar in hoe ver hij meegaat in het restaureren volgens origineel ‘receptuur’.  Gelukkig komt het steeds vaker voor dat ook deze eigenaren historisch perspectief hebben en zoveel mogelijk in ere willen herstellen.

Minder vrijblijvend gaat het eraan toe bij een gemeentelijk dan wel een Rijksmonument of een beschermd stads- of dorpsgezicht. In dit soort gevallen krijgt de eigenaar te maken met monumentenzorg welke de randvoorwaarden opstelt waarbinnen de restauratie moet worden uitgevoerd. Dat willen zeggen: (her)gebruik van materialen en mogelijk toepassen van nieuwe onderdelen gerealiseerd uit oude materialen. Of het maken van een replica van een onderdeel.

In sommige gevallen wordt door monumentenzorg de stelling ‘beter slecht opgeknapt dan ambachtelijk gerestaureerd en vernieuwd’ gebruikt. Over deze gedachte verschillen de meningen nogal onder de specialisten die zich bezighouden met restaureren. Wat kan erop tegen zijn om een detail/onderdeel van bijvoorbeeld houtsnijwerk op een authentieke wijze na te maken en zo weer het gebouw in volle glorie te laten zien/ herleven? Helaas wordt dit dus niet overal toegestaan. Hierdoor zie je dus soms minder fraaie restauraties waarbij de nietsvermoedende voorbijganger zich afvraagt wat er in hemelsnaam mee is gedaan.

Kort geleden werden wij gevraagd ons licht te laten schijnen over een typisch ‘moeilijk geval’. In de voorbije jaren was er een hoop aan het desbetreffende monumentale pand geprutst. De toenmalige eigenaren hechtten niet veel waarde aan de historische waarde van het pand. En er was dus maar wat gedaan. Zonder enig historisch besef en ook zonder het inlichten van monumentenzorg.  Het resultaat was dramatisch te noemen.

De huidige eigenaren willen graag het pand in ere herstellen. Samen met monumentenzorg is onze specialist ter plaatse geweest om de huidige staat te inspecteren,  om zo een juist Plan van Aanpak op te kunnen stellen. Gelukkig allemaal op tijd, zodat een professionele historische houtbewerker alsmede een restauratie-schilder aangetrokken kunnen worden.

Eind goed al goed! Want onze monumentale panden zijn een professioneel ambachtelijke aanpak waard!

Ananda van den Aardweg

/upload/22/2136/logo.png
Menu
Veenplaats 19 1182 JW  Amstelveen
020-2620318 info@kasteelheer.nl