Een duurzame wereld begint bij jezelf


Een duurzame wereld begint bij jezelf

Frank van den Aardweg en Ananda van den Aardweg-Hakfoort zijn samen met Maarten van Egmond de eigenaren van Kasteelheer Groep Bouwkundig Adviesbureau en onder andere gespecialiseerd in thermografisch onderzoek & advies, bouwbegeleidingen & kwaliteitscontroles, duurzaamheidstoepassingen en Technische Beheer voor VvE’s.

Je hoeft de tv maar aan te zetten of je wordt bedolven onder nieuwsprogramma’s of ‘amusementsprogramma’s’ met betrekking tot duurzaamheid en alles wat daar mee samenhangt én specifiek wat er van u als burger allemaal wordt verwacht. Maar wat kunt u eigenlijk zelf doen? En waar moet u beginnen?

Allereerst is het belangrijk dat u er van overtuigd bent dat u ook daadwerkelijk nu wilt investeren in een duurzame wereld. Dit is eigenlijk daadwerkelijk de eerste echte keuze die u maakt. En dan is de vraag; wilt u uw woning, uw bedrijfspand of misschien wel in gezamenlijkheid een heel appartementengebouw verduurzamen?

Vervolgens moet u een keuze maken welke maatregelen u gaat toepassen. Dat kan best lastig zijn, maar tegenwoordig zijn er meerdere professioneels die u kunnen helpen met het opzetten van een rapportage en/of een plan van aanpak. Zo krijgt u goed inzichtelijk wat er allemaal gedaan kan worden en wat de kosten zijn die daar mee gemoeid zijn.

Inmiddels zijn er door diverse gemeenten initiatieven uitgerold die tot doel hebben om bewoners en ondernemers te prikkelen om hun pand te verduurzamen. In gemeente Amstelveen is er een mooi initiatief gelanceerd: het Duurzaamheidsfonds. Dit fonds is in het leven geroepen om bewonersgroepen en bedrijven te motiveren om aan de gang te gaan met het verduurzamen van hun panden.

Het mooie aan dit initiatief is dat ook VvE’s van appartementsgebouwen bij dit fonds kunnen aankloppen. Vaak bestaan er allerlei subsidies of vriendelijk geprijsde leningen, maar zijn deze alleen beschikbaar voor particulieren woningbezitters.

In veel gemeenten in Nederland staan appartementsgebouwen die in de jaren ’60-’70 van de vorige eeuw zijn gebouwd en waar best ‘veel’ aan moet gebeuren om deze te kunnen verduurzamen. Zo kan binnen een VvE worden gekeken naar oplossingen op korte, middellange en lange termijn, om een zo efficiënt mogelijke aanpak te realiseren waarbij het financiële plaatje past voor alle leden van de VvE.

Denk, in het geval van korte termijn, bijvoorbeeld aan het vervangen van alle lampen in de algemene ruimtes voor LED-verlichting of, het vervangen van de noodarmaturen door varianten met LED. Het vervangen van het glas door HR++ isolatieglas, het isoleren van gevels, daken (en indien mogelijk gelijk voorzien van zonnepanelen) of het isoleren van de vloer van de begane grond kan onderdeel zijn van een middellange termijn aanpak.

Een duurzame oplossing op de lange termijn is het vervangen van oude CV-ketels door nieuwe duurzame hybride varianten of het collectief verwarmen met bron of WKO-systemen, om zo direct voor ieder eigenaar geheel van het gas af te zijn. Mogelijkheden te over om ook als VvE-bewoners gezamenlijk te werken aan een duurzame wereld! Wie durft?

Ananda van den Aardweg - Hakfoort

/upload/178/17747/logo kasteelheer.png
Menu
Veenplaats 19 1182 JW  Amstelveen
020-2620318 info@kasteelheer.nl