Bouwbegeleiding: Valkuil of verademing?


Bouwbegeleiding: Valkuil of verademing?

Ananda van den Aardweg is samen met haar compagnons Maarten en Frank eigenaar van Kasteelheer Groep Bouwkundig Adviesbureau. Zij zijn onder andere gespecialiseerd in bouwbegeleidingen, bouwteammanagement, kwaliteitscontroles, thermografisch onderzoek & advies en duurzaamheidstoepassingen.

Na een afwachtende periode hebben huizenbezitters weer zin in het opknappen, uitbouwen en restylen van hun woning. De punten waar over nagedacht wordt zijn:


Het beantwoorden van de eerste vraag is voor vele huizenbezitters het leukste onderdeel: Ideeën opdoen, het rondkijken bij diverse aanbieders en een interieurstyliste.

Na het in kaart brengen van de woonwensen komt het punt dat voor de meeste mensen als één van de lastigste zaken wordt ervaren: het vaststellen van het budget en het selecteren van een geschikte partij (aannemer) welke het geheel kan uitvoeren. Wij begeleiden veel huiseigenaren al vanaf deze fases.

Ideeën zijn leuk, een budget vaststellen noodzakelijk maar nog verstandiger is de verbouwing uit te laten voeren door een betrouwbare en kundige partij die vertrouwd is met wet- en regelgeving. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat (vergunningsvrij-)verbouwen leidt tot het niet naleven van de regels uit onder andere het bouwbesluit, waardoor onveilige situaties ontstaan.

Veel particulieren en bedrijven zien vaak door de (vergunningen)bomen het bos niet meer. Voor welke verbouwing is nu wel een vergunning nodig en voor welke niet?

Onze ervaring is, dat er helaas onkundige ‘vakmannen’ rondlopen die al snel roepen dat een vergunning niet nodig is. Daarmee komt er helaas ook geen constructieberekening. Dit in combinatie met een overheid die zich steeds vaker terug trekt als het gaat om controles op het gebied van het correct uitvoeren van de bouwregels. Maar wist u dat u als opdrachtgever altijd aansprakelijk en (eind)verantwoordelijke bent?

Kort geleden werden wij benaderd door een huiseigenaar. Via een landelijke website was zij in contact gekomen met een ‘vakman’ welke zich voordeed als ‘aannemer’. Helaas pakte dit voor haar anders uit. Er werd een doorbraak voor een aanbouw in de achtergevel gerealiseerd welke op geen enkele wijze voldoet aan de regels van het bouwbesluit. Ook hier was geen vergunning aangevraagd, ondanks dat het hier ging om een constructieve wijziging aan de woning.

De opdrachtgever in kwestie heeft nu onnodige extra kosten. Ze heeft reeds betaald voor iets wat niet deugt en zelfs gevaarlijk is.

Wij hebben haar geholpen door het opstellen van een rapportage met onze bevindingen maar ook met oplossingen. Zodat ze, helaas later dan zij had gehoopt, alsnog haar huis veilig kan laten verbouwen en alsnog met veel plezier in de toekomst van haar huis kan genieten.

Wilt u een vraag stellen aan de specialisten van Kasteelheer Groep. Mail dan naar info@kasteelheer.nl

Ananda van den Aardweg

/upload/22/2136/logo.png
Menu
Veenplaats 19 1182 JW  Amstelveen
020-2620318 info@kasteelheer.nl